Triglavski narodni park

Sprehodite se po parkovni poti Triglavskega narodnega parka, ki povezuje mirne, skrivnostne dele doline Trente in Soče. Hoja po Soški poti preko slikovitih visečih brvi in obisk Informacijskega središča Dom Trenta ponujata doživeto spoznavanje Triglavskega narodnega parka.

Ob letošnjem jubilejnem praznovanju 40-letnice Triglavskega narodnega parka ter že sedmem mednarodnem dogodku Mladi na vrhu vabimo mlade, še posebej učence Skupnosti šol Biosfernega območja Julijske Alpe, da se skupaj s svojimi družinami 10. ali 11. julija sprehodijo po Soški poti vse od izvira reke Soče, mimo spomenika dr. Juliusa Kugyja, korit Mlinarice, Alpskega botaničnega vrta Juliana, vasi Trenta, do informacijskega središča Triglavskega narodnega parka Dom Trenta. Glavna tema letošnjega dogajanja v okviru dogodka Mladih na vrhu je "Lokalno pridelana hrana", povezana z ekologijo in biotsko raznovrstnostjo. Ste vedeli, da za kilogram sira potrebujemo kar 10 litrov mleka, da je tradicionalna trentarska jed čompe s skuto in da je domača avtohtona žival na bovškem bovška ovca? Zaradi letošnjih razmer in upoštevanja ukrepov ob epidemiji bomo dogodek organizirali za individualne družine, ki jih bomo ob poti pričakali sodelavci Triglavskega narodnega parka z različnimi aktivnostmi, na koncu pa bomo v sodelovanju z trentarskimi kmečkimi ženami pripravili tudi degustacijo doma pridelane hrane.

Vse, ki bi radi sodelovali, vabimo, da za svojo vstopnico narišete oziroma napišete recept, ki ponazarja domačo jed in ga delite z nami. Oddate ga lahko na dan pohoda v informacijskem središču TNP Dom Trenta ter tako prispevate k nastanku edinstvene mednarodne kuharske knjige - Mladi na vrhu 2021.

Želimo vam čim bolj bogato doživljanje Triglavskega narodnega parka in njegovih tematskih poti. Obenem pa ne pozabimo, da smo le gostje doline Soče, ki naj tudi po našem obisku ostane nespremenjena.

Informazioni aggiuntive

 

PARTNER DI YOUTH AT THE TOP